Maj. Ciastka pokrzywowo-kardamonowe. Mayo. Bizcocho de ortiga y cardamomo.





Wiosna przyszła w tym roku tak niespodziewanie i natychmiastowo, że zanim zdążyłam się zorientować, rozpoczął się coroczny wiosenny spektakl, w kolejności: krokusy, fiołki, żonkile i tulipany, bez. Rzecz jasna doceniam piękno tych kwiatów, ale dziwnym trafem najbardziej lubię te z nich, które można wykorzystać w kuchni. Przez całą zimę marzyłam o cudownej, krystalicznie fioletowej konfiturze z fiołków i dostojnym torcie czekoladowym przystrojonym kandyzowanymi fiołkowymi kwiatami. Jednak obudziłam się w tym roku znacznie później niż natura, zapach fiołków zostaje tylko we wspomnieniach, czekam na nie do następnego roku. Tymczasem moją uwagę przykuwają inne wiosenne, fioletowe i równie aromatyczne kwiaty, którymi decyduję się ozdobić ciasto pokrzywowo-kardamonowe.
Połączenie pokrzywy z kardamonem wydaje się dość sensowne. Świeży, zielony smak pokrzywy w połączeniu z cytrynowym aromatem kardamonu daje spójną całość. Do tego prosty krem na bazie mascarpone, plus trochę skórki i soku z cytryny, by całość nie była zbyt ciężka. Aby dodać jeszcze więcej świeżości, na wierzchu układam rubiny wśród owoców, czyli pestki granatu. Ciastka przypominają trochę leśny mech (ciasto szpinakowe), choć są znacznie bardziej wyraziste i orzeźwiające. Jedyne w czym ustępują leśnemu mchowi to kolor ciasta - szpinak daje znacznie bardzie żywy odcień zieleni. Wspomniane kwiaty, czyli drobniutkie gwiazdki bzu, są zwieńczeniem kompozycji deseru prawdziwie wiosennego.
Spieszcie się, póki pokrzywa jest młoda, a bez nie przekwita.

Versión española
Este año la primavera ha llegado tan inesperadamente y en seguida, que antes de que lo haya notado había comenzado un espectáculo de la naturaleza, por orden: crocos, violas, tulipanes y jungillos, finalmente lilas. A mí me encanta la belleza de todas estas flores, pero por extraña casualidad me gustan más estas de ellas que se puedan comer, Por todo el invierno estuve soñando con la marmolada de violetas maravillosamente cristalina y violeta o con la tarta de chocolate decorada con violetas confitadas. No obstante, me he despertado más tarde que la naturaleza, el aroma de las violetas se ha quedado en mi mente y las espero hasta el año siguiente. Mientras tanto mi atención se centra en otras flores de primavera de color violeta y muy aromáticos. Decidí decorar con estas flores un bizcocho de ortiga y cardamomo. 
La combinación de la ortiga y el cardamomo me parece muy adecuada. El sabor fresco y verde de la ortiga combinado con el aroma del limón del cardamomo da una totalidad coherente. Lo pongo con la crema en la base de mascarpone, con el zumo y la corteza del limón. Para añadir más  frescura, arreglo granos de una granada encima. El bizcocho es un poco parecido a "musgo de los bosques" (el bizcocho de las espinacas - es popular en Polonia), pero tiene el sabor más expresivo y refrescante, desgraciadalmente no tiene el color tan verde. Las flores mencionadas, o sea las estrellas delicadas de las lilas, son una coronación del postre verdadero primaveral.
Tengan prisa hasta que la ortiga  esté jóven y las lilas en flor.
P.S. Por favor corrígeme si ves errores gramaticales u otros.



Ciasto pokrzywowo-kardamonowem z cytrynowym kremem mascarpone, granatem i kwiatami bzu
Blacha 26 x 21 cm
Ciasto:
75 g liści młodych pokrzyw, uprzednio wypłukanych i sparzonych
2 jajka
0,5 szkl  drobnego cukru
0,5 szkl oleju (np. rzepakowego)
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki kardamonu

Krem:
75 g masła
1 szkl cukru pudru
250 g serka mascarpone
sok wyciśnięty z 1 cytryny (do smaku)
skórka starta z połowy cytryny

Dodatkowo:
poncz do biszkoptu - około 0,5 szklanki wody z sokiem z cytryny
1 duży granat
kwiaty bzu

Sposób przygotowania:
1. Zblenduj pokrzywę na dość gładką papkę.
2. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem, dodaj olej oraz zblendowaną pokrzywę, wymieszaj do połączenia. Zmniejsz obroty miksera lub użyj szpatułki i dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kardamon. Wymieszaj do gładkości. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż drewniany patyczek wetknięty w środek, po wyciągnięciu pozostanie czysty).
4. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia. Wykrawaj foremką okrągłe biszkopty o średnicy około 7 cm lub jeśli wolisz, zachowaj ciasto w całości.
5. Ubij masło z cukrem na gładką masę, dodaj serek mascarpone i połącz. Dodaj sok i skórkę z cytryny.
6. Przygotowane biszkopciki nasącz ponczem, wyszprycuj na nie krem mascarpone i ozdób pestkami granatu i kwiatami bzu, możesz dodatkowo posypać skórką cytryny. Przed podaniem schłódź w lodówce.


Bizcocho de ortiga y cardamono con crema de mascarpone, granada y flores de lilas
Un molde de 26x21 cm.
Para el bizcocho:
75 g hojas de ortiga, enjuagados
2 huevos
0,5 vaso de azúcar
0,5 vaso de aceite (p.ej. de colza)
1 vaso de harina
1 cucharadita de levadura química
0,5 cucharadita de cardamono

Para la crema:
75 g de mantequilla
1 vaso de azúcar glas
zumo de 1 limón
corteza de 0,5 limón

Para decorar:
ponche - 0,5 vaso de agua con zumo de limón
1 granada
flores de lilas

Elaboracioón:
1. Trituramos las hojas de ortiga en una batidora de vaso.
2. En una escudilla batimos los huevos con el azucár, añadimos el aceite y la ortiga triturada. añadimos la harina, la lavedura química y el cardamono, mezclamos usando una espátula hasta que todo se integre por completo.
3. Vertemos la mezcla en el molde, alisamos el superficie. Horneamos durante 25 minutos en 180ºC )hasta que insertando un palillo este salga limpio.
4. Después de hornear dejamos el bizcocho para enfiar. Lo sacamos desde del molde y cortamos con un costador de 7 cm de diámetro.
5. Batimos bien la mantequilla con el azucár, añadimos el queso mascarpone, el zumo y la corteza del limón, mezclamos.
6. Humidificamos los bizcochos con el ponche, decoramos con la crema de mascarpone usando una manga pastelera. Decoramos con los granos de granada, las flores y la corteza de limón. Antes de servir enfriamos en una nevera.





Komentarze

Popularne posty