Czerwiec. Tort truskawkowy. Junio. Tarta de fresas.




 

W tym roku w maju jakoś tak się złożyło, że wykonywałam tort raz na tydzień, okazji było wiele, a nawet jak nie było, to szybko ją znajdowaliśmy. Tym sposobem wprawiłam się trochę w pieczeniu tortów i wypróbowałam kilka nowych przepisów. Ten dzisiejszy powstawał aż do późnych godzin wieczornych (co widać po niedoświetlonych zdjęciach, które musiałam zrobić jeszcze kiedy prezentował się w pełnej krasie). Wtedy sezon na truskawki dopiero się zaczynał, teraz kłania się ku schyłkowi. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że mus można wykonać również z wiśni, tę wersję też wypróbowałam - smakowała wszystkim.

Versión española
Este año en mayo ha resulatdo que estaba preparando una tarta al menos una vez a la semana, había muchas ocasiones y en caso que no, la inventábamos muy pronto. De este modo he adquirido más experiencia y he probado algunas nuevas recteas.
Una tarta que presento hoy ha estado siendo preparada hasta las horas muy tardes (que es visto por las fotos no completamente claras, bueno, las tenía que hacer antes que toda la familia se haya puesto a comer, era una acción muy rápida). Entonces la temporada de las fresas he acabado a empezar, ahora está en postrimerías. Si les sirve de consuelo, se puede hacer un mousse de cerezas también, he probado esta versión y me parece deliciosa.



Tort truskawkowy

Tortownica o średnicy 24 cm
Biszkopt:
5 jajek (białka oddzielone od żótek)
3/4 szkl drobnego cukru
3/4 szkl mąki tortowej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej

Mus truskawkowy:
400 g truskawek, zblendowanych
100 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
350 g śmietanki 36%

Krem z mascarpone:
250 g serka mascarpone
150 g śmietanki 36%
2 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
1 szklanka wody wymieszana z 1 łyżką soku z cytryny, do nasączenia
300 g truskawek pokrojonych na grube plasterki, do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj formę - dno i boki wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 160-170ºC.
2. Biszkopt. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli i stopniowo dodawaj cukier, aż cukier się rozpuści, a masa nie będzie ziarnista. Kolejno dodawaj żółtka, nadal ubijając. Używając szpatułki, delikatnie i stopniowo wmieszaj przesianą wcześniej mąkę.
3. Przełóż ciasto do tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Piecz 35-40 minut. Jeszcze gorącą tortownicę z biszkoptem wyciągnij z piekarnika i uważnie upuść z ok. 30 cm na ziemię - ma to zapobiec opadnięciu ciasta. Pozwól biszkoptowi wystygnąć, przekrój go na 3 równe blaty.
4. Mus truskawkowy. Zalej żelatynę 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia, w tym czasie podgrzej puree truskawkowe i rozpuść w nim cukier. Przygrzej żelatynę do rozpuszczenia, uważaj by jej nie zagotować, bo wtedy straci swoje właściwości żelujące. Wlej żelatynę do truskawek i wymieszaj, odstaw do całkowitego wystygnięcia.
5. Ubij śmietankę na sztywno. Porcjami dodawaj puree truskawkowe, delikatnie mieszając szpatułką, aż uzyskasz gładki mus.
6. Połóż pierwszy blat biszkoptu w obręczy, nasącz ponczem, wylej połowę musu truskawkowego. Powtórz czynności z 2 blatem. Przykryj ostatnim blatem i również pamiętaj o dobrym nasączeniu. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, by mus porządnie stężał.
7. Krem mascarpone. Umieść wszystkie składniki w misie miksera, ubij do uzyskania gęstego kremu.
8. Ostrożnie wyjmij schłodzone ciasto z obręczy. Przykryj wierzch oraz boki kremem mascarpone. Na wierzchu utwórz rozetę z truskawek. Tort przechowuj w lodówce.



Tarta de fresas
Un molde de 24 cm de diámetro
Para el bizcocho:
5 huevos (clara y yema separadas)
3/4 vaso de azúcar
3/4 vaso de harina 
1/4 vaso de harina de patatas

Para el mousse de fresas:
400 g de fresas (enjuagadas)
100 g de azúcar
2 cucharaditas de gelatina
350 g de nata de 36%

Para la crema de mascarpone:
250 g de queso mascarpone
150 g de nata de 36%
2 grandes cucharadas de azúcar glas
2 cucharaditas de azúcar vainillado

Para la decoración:
300 g de fresas

Elaboración:
1. Preparamos el molde, ponemos el papel de horno sobre la base y los lados. Calentamos el horno a 160-170ºC.
2. Batimos las claras de huevos hasta ibtener una espuma espesa. Añadimos azúcar lentamente y poco a poco, batimos continuamente hasta que el azúcar se disolve. Añadimos las yenas, una a la vez y batimos. Echamos la harina, mezclamos suavemente usando una espátula hasta que todo se integre por completo. Vertemos la mezcla en el molde, alisamos el superficie. 
3. Horneamos durante 35-40 minutos hasta que insertando un palillo este salga limpio. 

continuará

Komentarze