Sierpień. Dżem brzoskwiniowo-cukiniowy. Agosto. Mermelada de melocotones y calabacín.


Ostatnie westchnienia gorącego lata przynoszą obfitość wszelkiego rodzaju owoców, których nadmiar czym prędzej należy zamknąć w słoikach, by móc cieszyć się nimi przez resztę roku. Tegoroczny sezon na jabłka, śliwki i brzoskwinki przerasta moje najśmielsze oczekiwania - wszędzie ich pełno. Dzięki temu śmiało można zabrać się za robienie przetworów, w tym roku to konfitura z jabłek z dodatkiem cynamonu (według mnie najlepsze jabłka na przetwory to renety, ale na te trzeba jeszcze trochę poczekać), powidła śliwkowe w wersji klasycznej oraz z dodatkiem kakao i dżem brzoskwiniowo-cukiniowy, którego przepis podaję dzisiaj.
Versión española
Los últimos suspiros del verano abrasador traen la plenitud de frutas de todos los tipos, cuyas sobra cerramos en torros para poder disfrutar de ellas por el resto del año. La temporada de manzanas, ciruelas y melocotones sobrepasa mis expectativas y gracias a esto puedo ponerme a hacer conservas. Hasta ahora he producido mermelada de manzanas con canela, de ciruelas con cacao y de meocotones y calabacín. 


Dżem brzoskwiniowo-cukiniowy
ok. 2 słoiki o pojemności 330 ml.
1 kg cukinii
0,5 kg brzoskwiń
150 g cukru
2 cytryny

Sposób przygotowania: 
1. Cukinię i sparzone wcześniej brzoskwinie obierz ze skórki, pokrój na dość drobną kostkę. W dużym garnku wymieszaj cukinię, brzoskwinie i cukier, postaw na palniku, zagotuj, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie wyfiletuj cytryny, dodaj je do garnka. Gotuj, aż do utrzymania pożądanej konsystencji. 
2. Przełóż dżem do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj przez 15-20 minut.


 Mermelada de melocotones y calabacín
 2 tarros de 330 ml.
1 kg de calabacín
0,5 kg de melocotones
150 g de azúcar
2 limones

Elaboración
1. Pelamos el calabacín y melocotones, quitamos las semillas, cortamos en pequeños cuadrados. En una cacerola mezclamos el calabacín, melocotones y el azúcar, lo ponemos a hervir. Peleamos los limones, sacamos la pupla y la añadimos a la cacerola. Cocemos hasta obtener la consistencia más densa. Repartimos la mermelada en dos tarros limpios. Pasterizamos durante 15-20 minutos.






Komentarze